Този сайт използва "бисквитки", с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече

Аспержи Промоции

Продукти от брошурите на любимите ви магазини

Няма намерени резултати

Error 404
Популярни магазини
Показани са 12 от 136 магазина
Виж всички магазини

Информация за Аспержи

Аспержите навлизат все по осезаемо на българската трапеза. До скоро екзотичния зеленчук, днес може да се открие в големите супермаркети и зеленчукови пазари. Аспержите са познати още при римляните. Зеленчукът е известен и като „кралски зеленчук”. Причина за това става неговият вкус, който направил силното впечатление на крал Луи XIV.

Днес аспержите се отглеждат в Мексико, Перу, Италия, Франция, САЩ, Испания и други.

Полезни свойства на аспержите

Зеленчукът съдържа голямо количество витамин К, витамин С, витамини А и от група В. Аспержите се смятат за диетичен продукт, като се препоръчват в много хранителни режими и диети. Причината за това е, че съдържат фибри, калий, мед, манган, фосфор. В 100 гр. аспержи се съдържат само 28 калории.

Антиоксидантите предотвратяват бързото стареене на кожата. Фолиевата киселина  в аспержите помага при предпазване от вродени дефекти. Затова е много важно през първото тримесечие от бременността да се консумират аспержи, като само една порция има съществено значение и доставя на организма необходимите количества фолат и витамин В.

Аспержите имат и диуретично действие, което оказва благоприятно влияние на проблеми с пикочните пътища, както и при различни подувания и заболявания съпроводени от задържане на вода.

Какви видове аспержи има?

На пазар най-разпространени са три вида аспержи – зелени, виолетови и бели. Най-популярни са зелените аспержи, които растат на повърхността на земята. Виолетовите се характеризират с по-малки размери, а цветът им се дължи на веществата антоцианини. Те също растат като зелените, но имат по-сладък и плодов вкус. Белите аспержи се отглеждат под земята, което е причина и за оцветяването им. Този вид притежава деликатен вкус и са много популярни в традиционната кухня на Холандия.

Как се приготвят аспержите?

Всички видове аспержи могат да се сервират както сурови, така и преминали през термична обработка. Обикновено връхчетата им се използват в различни салати. Според готвачите, вкусът на зеленчука изпъква най-добре ако се бланшира. Могат да се залеят само с масло или сос Холандез, или да се изпекат на фурна със малко зехтин. Важно е да се отстрани основата на аспержата, тъй като е влакнеста.

notification circle blue
Хей! Току-що добавихме новата брошура на (brandName). Разгледай я ТУК!