Боза

Намерихме 1 резултат за Боза в промоция.

В брошурите на любимите ти магазини намерихме 1 промоция за Боза.

сортирай по:
По подразбиране

По подразбиране

Най-нови

Изтичащи скоро

18.06 - 15.07 Фантастико

Подобни продукти от тази категория

Повече информация за Боза

Една от най-любимите закуски за малки и големи е баница с боза. Поколения са израснали с тази комбинация и си спомня с носталгия за вкусната закуска, обичана от всеки ученик.

Какво представлява бозата?

Бозата се произвежда от житни растения, като може да е безалкохолна или с ниско количество на алкохол, ако е ферментирала. Напитката може да бъде произведена от ръж или пшеница, или от просо и ръж. На пазара се среща и какаовата боза, при която е добавено какао на прах. Бозата се приготвя чрез изваряване на каша от просо, пшеница, ръж, овес или други житни растения. Тя се подслажда със захар и се прибавя вода. В търговската мрежа най-често се разпространява боза с малко над 8% съдържание на захар и 0,5% алкохол.

Разпространение на бозата

Житната напитка се произвежда и разпространява във всички балкански държави, както и в Казахстан, Киргизстан, Турция. Най-известните видове боза се правят в България, Турция и Албания. Докато в България най-често бозата е направена от просо или пшеница, то в Албания напитката е от царевица и пшеница, а в Турция – предимно от ферментирала пшеница. В Турция напитката се сервира поръсена с канела и нахут, а в Албания се консумира като освежаваща напитка през лятото.

Напитката се произвежда и в САЩ. Там е открита първата промишлена инсталация за производство на боза в страната. Собственикът е българин, а инсталацията е произведена в гр. Хасково.

На какво да обърнем внимание при избора на боза?

На първо място трябва да проверите срока на годност, тъй като напитката е краткотрайна. Тя трябва да се съхранява на хладно, като не трябва да има утаяване и избистряне. Бозата трябва да е гъста и плътна, а цветът й зависи най-вече от съставките й.

С цел предоставяне на качествена услуга, Broshura.bg използва бисквитки, без някои от които не може да съществува. Можеш лесно и по всяко време да управляваш бисквитките в настройките на браузъра си. Разбери как в настройки

Разбрах