Боза Промоции

Продукти от брошурите на любимите ви магазини

Няма намерени резултати

Error 404
Популярни магазини
Показани са 12 от 185 магазина
Виж всички магазини

Информация за Боза

Една от най-любимите закуски за малки и големи е баница с боза. Поколения са израснали с тази комбинация и си спомня с носталгия за вкусната закуска, обичана от всеки ученик.

Какво представлява бозата?

Бозата се произвежда от житни растения, като може да е безалкохолна или с ниско количество на алкохол, ако е ферментирала. Напитката може да бъде произведена от ръж или пшеница, или от просо и ръж. На пазара се среща и какаовата боза, при която е добавено какао на прах. Бозата се приготвя чрез изваряване на каша от просо, пшеница, ръж, овес или други житни растения. Тя се подслажда със захар и се прибавя вода. В търговската мрежа най-често се разпространява боза с малко над 8% съдържание на захар и 0,5% алкохол.

Разпространение на бозата

Житната напитка се произвежда и разпространява във всички балкански държави, както и в Казахстан, Киргизстан, Турция. Най-известните видове боза се правят в България, Турция и Албания. Докато в България най-често бозата е направена от просо или пшеница, то в Албания напитката е от царевица и пшеница, а в Турция – предимно от ферментирала пшеница. В Турция напитката се сервира поръсена с канела и нахут, а в Албания се консумира като освежаваща напитка през лятото.

Напитката се произвежда и в САЩ. Там е открита първата промишлена инсталация за производство на боза в страната. Собственикът е българин, а инсталацията е произведена в гр. Хасково.

На какво да обърнем внимание при избора на боза?

На първо място трябва да проверите срока на годност, тъй като напитката е краткотрайна. Тя трябва да се съхранява на хладно, като не трябва да има утаяване и избистряне. Бозата трябва да е гъста и плътна, а цветът й зависи най-вече от съставките й.

notification circle blue
Хей! Току-що добавихме новата брошура на (brandName). Разгледай я ТУК!