Булгур

Намерихме 1 резултат за Булгур в промоция.

В брошурите на любимите ти магазини намерихме 1 промоция за Булгур.

сортирай по:
По подразбиране

По подразбиране

Най-нови

Изтичащи скоро

19.08 - 25.08 ЛИДЛ

Подобни продукти от тази категория

01.08 - 31.08 Билла
01.08 - 31.08 Билла
01.08 - 31.08 Билла
01.08 - 31.08 Билла
01.08 - 31.08 Билла
01.08 - 31.08 Билла
01.08 - 31.08 Билла
19.08 - 25.08 ЛИДЛ
19.08 - 25.08 ЛИДЛ

Повече информация за Булгур

Булгурът е една от най-ценните зърнени храни, освен с широкото си приложение в кулинарията, а и с редицата важни витамини, минерали и аминокиселини, които съдържа. На българската трапеза присъства все по-често, като част от салати и различни плънки.

Какви са полезните свойства на булгура?

Булгурът се получава от мека и твърда пшеница, а зърната се бланшират, изсушават и натрошават. Той притежава витамин С, витамини В1, В2, В3, В5, В6, В9 и В12, както и витамини А и К. Булгурът е източник на желязо, калции, магнезии, фосфор, калий, натрий, цинк и други.

Всички тези полезни вещества оказват благоприятно влияние върху нервната система, спомагат за здрави коса, нокти, кости и зъби, както и помага при поддържане на добро зрение и защита от инфекции.

Фосфорът е изключително важен за обмяната на веществата и работата на мозъка. Аминокиселините засилват имунната система и предпазват от инфекции, като се използва и в много хранителни режими за намаляване на теглото. В булгура не се съдържат холестерол или вредните ненаситени мазнини.

Какви видове булгур има? Какво е тяхното приложение в кулинарията?

Срещат се 4 вида булгур – дребен, два вида средно едър и най-едър. Обикновено различните видове могат да бъдат с по-светъл или по-тъмен цвят, в зависимост от състава им.

Вкусът на зърнената храна я прави подходяща както за сладки десерти, така и за различни солени ястия. Дребният булгур се използва най-често за арабската салата Табуле, а средно едрите – при различни яхнии. Най-едрият вид успешно замества ориза в различни плънки на чушки, сарми, при приготвяне на пълнено агне или кокошка и други, както и при традиционни турски ястия като пилаф.