Грах Промоции

Продукти от брошурите на любимите ви магазини
Страница 1 от 1
-
Показани 8 от 8 брошури
Популярни магазини
Показани са 12 от 192 магазина
Виж всички магазини

Информация за Грах

Зеленчуците трябва всекидневно да присъстват в нашето меню. Разнообразието им е толкова голямо, че често се затрудняваме при избора им. Един от много популярните и полезни зеленчуци е грахът.

Откъде произхожда грахът?

Грахът принадлежи към семейство Бобови и е познат на човечеството от векове. Смята се, че растението произхожда от Централна Азия и Европа. Най-голяма популярност придобива след XVI в., когато започва да се култивира и да се създават различни сортове. Крал Луи XIV толкова харесва зеленчука, че го превръща в основна част от менюто за дворцовите тържества. През XIX в. Грегор Мендел, монах и ботаник, използвал грах в своите опити за развъждане на растения.

В днешно време производството и търговията на пресен грах е най-добре развито във  Великобритания, Унгария, САЩ , Китай и Индия.

Какви видове грах има и какви са полезните им свойства?

Грахът има три вида – зелен, наричан още градински, бял грах и хрупкав грах. Зеленият грах се характеризира със зелени закръглени шушулки, а зърната са със сладък вкус. Шушулките на белия грах са плоски и много по-крехки, което ги прави подходящи за консумация. Хрупкавият грах е кръстоска между градинския и белия грах. Както личи от неговото наименование, той е с хрупкава текстура, а шушулките са по-закръглени от тези на снежния, имат сладникав вкус и, както при белия вид, са годни за консумация.

Хранителните вещества, които се съдържат в този зеленчук подпомагат поддържането на здрави кости, както и на сърдечносъдовата система. Грахът спомага за засилване на имунната система, предотвратява и оказва благоприятно влияние на анемични състояния.

Грахът в кулинарията

Освен пресен, на пазара може да откриете замразен и консервиран грах. Зеленчукът се използва успешно в различни ястия с месо, като добавка към ориз, салати, супи, яхнии и други. Най-често се приготвя на пара или варен, а като гарнитура може да се задуши с масло, копър и чесън.

Ако желаете са запазите вкусовите качества на пресния грах, той трябва да се замрази. Това е причината да се предпочита замразеният пред консервирания.