Гъби Промоции

Продукти от брошурите на любимите ви магазини
Страница 1 от 1
-
Показани 2 от 1 брошури
Популярни магазини
Показани са 12 от 190 магазина
Виж всички магазини

Информация за Гъби

Гъбите са позната храна за човека от векове. Днес различните ядливи видове участват в ястия от всички национални кухни, а някои от тях са се превърнали в истински деликатес. Освен с прекрасните си вкусови качества, гъбите са много полезни за човешкия организъм и неговото здраве.

Кои са най-разпространените видове ядливи гъби? Какви са техните полезни свойства?

На първо място, без изненада, се нареждат печурките. Те се отличават с нежен бял цвят и месеста част. Те имат богато съдържание на цинк, калций, фосфор, калий, витамини А, К, D, витамини от група В. Консумацията на печурки засилва имунната система, има и болкоуспокояващо действие. Те са подходящи за различни хранителни режими за намаляване на теглото.

Манатарките са много популярни в България. Те оказват благоприятно влияние на бъбреците и при проблеми със стомашно-чревния тракт, подсилват имунитета и действат пречистващо на организма. Манатарките също съдържат малко калории, което ги прави подходящи за диети.

Пачи крак също са познати в българската кухня. Те съдържат голямо количество витамин А. Препоръчват се при анемии и нарушения на нервната система.

Кладницата има антибактериални и антиоксидантни свойства, понижават високите нива на холестерол, действат благоприятно на нервната система.

Как да избираме гъби?

В днешно време може да намерим както пресни гъби, така и консервирани, сушени и замразени. Препоръчително е да купувате опаковани пресни гъби, най-добре от големите магазини за хранителни стоки. Задължително проверете срока на годност и производителя. Поради опасността от отровни двойници на ядливите гъби, които могат да навредят на здравето Ви, избирайте много внимателно гъби в „насипно състояние”.

Важно е да съхранявате пресните гъби в хладилник, като е добре да се измият непосредствено преди кулинарната им употреба.