Диня Промоции

Продукти от брошурите на любимите ви магазини
Страница 1 от 1
-
Показани 6 от 6 брошури
Популярни магазини
Показани са 12 от 192 магазина
Виж всички магазини

Информация за Диня

През горещите летни дни търсим всякакви начини за разхлаждане. Мазните и тежки храни са пренебрегнати пред пресните и свежи плодове и зеленчуци. Несъмнено един от любимите плодове за горещините е сочната и сладка диня.

Смята се, че динята произхожда от Африка, като била диворастяща. Постепенно започва култивирането и разпространението на вкусния плод. Така през XVII в. вече е позната в Европа и Азия.

С какво е полезна динята?

Известно е, че динята съдържа 92% вода. Тя е изключително полезна при проблеми свързани с уринирането, подобрява кръвообращението, облекчава заболявания на стомашно-чревния тракт и има антиоксидантно действие. Съдържа витамин С, А, някои витамини от група В, калий, желязо, фибри и други. Семките на динята са не по-малко полезни. Те имат богато съдържание на белтъчини и мазнини, като оказват благоприятно влияние върху високото кръвно налягане и подобрява функциите на бъбреците. Кората на плода също е полезна при проблеми с уринирането.

Какви са приложенията на динята?

Най-често консумираме плода нарязан на парчета, но от него може да се направи освежаващ сок, както и да се включи към различни десерти. На пазара могат да се открият и различни продукти с вкус на диня – дъвки, бонбони, шоколадови изделия и много други. Семките на динята могат да се консумират като ядки.

От динените кори се прави сладко, което не е толкова екзотично за нашите земи. Друго приложение на корите, което е нестандартно за нашата кухня, е да се използва като зеленчук. В Китай е много популярно ястието от динена кора, която се обелва и пържи със зехтин. Към нея се прибавя лук, люти чушки, чесън, захар и ром.

Как да изберем узряла диня?

Има няколко начина, по които може да разпознаем узрялата диня. На пръв поглед, тя трябва да има дръжка, която да е леко завехнала. Много популярен начин е да почукате върху кората – звукът трябва да е плътен, а не кух. Друго което трябва да погледнете е петното, разположено в  долната част на плода – то трябва да е бяло. Естествено, никога не можем да бъдем напълно сигурни в избора си, докато не я опитаме.