Този сайт използва "бисквитки", с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече

cover

Дъвки Промоции

Продукти от брошурите на любимите ви магазини

Няма намерени резултати

Error 404
Популярни магазини
Показани са 12 от 135 магазина
Виж всички магазини

Информация за Дъвки

В днешно време дъвките са станали част от нашето ежедневие, като дори не се замисляме когато си ги купуваме или дъвчем. Има множество теории и хипотези, относно ползите и вредите от дъвченето на дъвка, но едно е сигурно – дъвките са познати от векове.

Каква е историята на дъвките?

Макар не в съвременната си вид, дъвките са използвани от хиляди години, но под формата на смола. Има предположения, че дори през епохата на неолита, хората са дъвчели брезова смола за да облекчават и лекуват инфекции в устната кухина. Смолата от мастиково дърво била използвана от древните гърци, а маите – дъвка, направена от сока на саподилово дърво.

През 1848 г. Джон Къртис разработва и започва да продава първата дъвка, доближаваща се до съвременния вариант. Тя била от сока на смърч, а около две години по-късно той бил заменен от парафинов восък. През 1928 г. е създадена дъвката, която прави балончета. Уолтър Димар случайно създава рецептата и я прави в розов цвят. В средата на XX в. започва да се продава и дъвката без захар.

Какви видове дъвки има?

От времето, когато се е дъвчела смола до днес, дъвката се е променяла неколкократно. В днешно време има най-различни видове.

Плодовите дъвки са любими на децата. Те се отличават с приятен аромат и неподражаема сладост, а да не забравяме и балончетата. Голяма част от ментовите дъвки, които се предлагат днес, са без захар. Това ги прави предпочитани както за освежаване на дъха, така и за намаляване на вредните бактерии в устната кухина.

Има дъвки, в които са включени полезни съставки като мед, прополис или билки, като те имат лечебни свойства.

Кофеиновите или енергийните дъвки се използват вместо кафе, като дават енергия и действат ободряващо.

Никотиновите дъвки, до които често прибягват хората, които се опитват да откажат тютюнопушенето, също са много популярни. Тяхната история започва през 60-те години на XX в., като първите никотинови дъвки се произвеждат и разработват от Никорет.

Show newsletter popup

Получавай специално подбрани за теб сезонни промоции

Receive special emails

Искаш ли да получаваш специални сезонни намаления?

notification circle blue
Хей! Току-що добавихме новата брошура на (brandName). Разгледай я ТУК!