Елда Промоции

Продукти от брошурите на любимите ви магазини
Страница 1 от 1
-
Показани 2 от 2 брошури
Популярни магазини
Показани са 12 от 192 магазина
Виж всички магазини

Информация за Елда

Елдата присъства в менюто на всеки, който държи на здравословния начин на хранене. Макар в миналото да се е смятала за храна на бедните, днес елдата набира все по-голяма популярност и се включва в менюто на редица ресторанти. В Индия е позната като „черен ориз”, а в Русия я наричат „гречка”.

С какво е полезна елдата?

Въпреки че се приготвя като зърнена храна, елдата е част от семейство Лападови. Тя има богато съдържание на витамини от група В, витамини А, С, PP, Р. Елдата съдържа още желязо, калций, калий, магнезий, мед, фосфор, цинк, йод, аминокиселини и много други. Консумацията на елда подпомага нормалните функции на щитовидната жлеза, засилва имунната система, оказва благоприятно влияние върху сърдечносъдовата система и кръвообращението. Тя се препоръчва както в хранителни режими за намаляване на теглото, така и за диабетици.

Как да приготвим елда?

Елдата може да се използва както в солени ястия, така и в десерти. Обикновено тя се вари, като съотношението елда към вода е 1:2. Може да я включите в различни яхнии, супи, сърми. Комбинира се добре както с месо, така и с риба. Може да използвате брашно от елда за различни сладкиши или да смесите зърната с плодове.

Освен в кулинарията, елда намира приложение и в козметиката. Може да подхраните и освежите кожата си с комбинацията от елда и извара. За уморени стъпала или ръце се препоръчва масаж или стъпване върху сурови зърна от елда.

Откъде да купим елда и как да я съхраняваме?

В магазините за хранителни стоки, не е трудно да се намери „гречка”. Предлага се в различни разфасовки, но най-разпространени са пакетите по 500 гр. Елдата трябва да се съхранява на сухо място, най-добре в керамичен или стъклен съд.