Копър

Намерихме 1 резултат за Копър в промоция.

В брошурите на любимите ти магазини намерихме 1 промоция за Копър.

сортирай по:
По подразбиране

По подразбиране

Най-нови

Изтичащи скоро

18.11 - 24.11 ЛИДЛ

Подобни продукти от тази категория

20.10 - 20.11 Билла
20.10 - 20.11 Билла
20.10 - 20.11 Билла
20.10 - 20.11 Билла
20.10 - 20.11 Билла
20.10 - 20.11 Билла
20.10 - 20.11 Билла
01.11 - 30.11 Билла
01.11 - 30.11 Билла

Повече информация за Копър

Копърът е една от най-използваните подправки в българската кухня. Пресен или сушен, той е познат от векове не само с мекият си вкус и приятен аромат, но и с лечебните си свойства. Копърът е от семейство Сенникоцветни, заедно с магданоза, морковите, кимиона.

С какво е полезен копърът?

Копърът и неговите семена са богат източник на калций, манган, желязо, минерали. Съставките на растението оказва благоприятно влияние на сърдечносъдовата система, понижават високото кръвно налягане. Копърът подобрява перисталтиката, като успокоява и колики при бебетата. Подходящ е при лечение на анемии и при заболявания на костите. Етеричните масла в копъра действат успокояващо на нервната система и помагат при безсъние. Копърът облекчава болките при мигрена и болезнено уриниране, засилва имунната система.

За какво да използваме копъра?

В кулинарията копъра има широко приложение. Какво са таратор или задушени картофи без копър? Пресният копър си подхожда и с риба и морски дарове, различни меса и зеленчуци. Той присъства в много маринати, туршии, а сушените семена могат да се използват за подправяне на лозови сърми. Отварите от копър или семената му имат отлични лечебни действия. Запарката от копър може да се използва за почистващ лосион за лице, а в комбинация със зехтин и нишесте или овесено брашно се получава тонизираща и подхранваща маска за суха кожа.

Избор и съхранение на копъра

В магазините ще намерите както пресни връзки копър, така и изсушени семена. Пресният копър трябва да е с наситено тъмнозелен цвят и да бъде свеж. Може да го съхранявате в хладилник, увит във влажна кухненска хартия. Ако искате да го замразите, го измийте и нарежете предварително. След като го сложите в пликове е добре да го разтръсквате първите дни, за да не се образуват цели замръзнали парчета.