Магданоз Промоции

Продукти от брошурите на любимите ви магазини
Страница 1 от 1
-
Показани 1 от 1 брошури
Популярни магазини
Показани са 12 от 192 магазина
Виж всички магазини

Информация за Магданоз

Магданозът е една от любимите подправки, която се включва в много традиционни български ястия. Освен с приятен и свеж аромат, магданозът притежава изключително полезни за организма свойства.

С какво е полезен магданозът?

Магданозът съдържа ценните витамини А, С, К, желязо, протеини, витамин В12, фолиева киселина и други. Растението оказва благоприятно влияние при сърдечносъдови проблеми, действа имуностимулиращо и противовъзпалително. Магданозът е полезен и при заболявания на очите, прочиства токсините и при хранителни режими за редуциране на теглото. Консумацията на зеленото растение ограничава образуването и растежа на ракови клетки.

Поради съдържането на оксилати, консумацията на магданоз трябва да се избягва от хора със здравословни проблеми, свързани с бъбреците или жлъчката. Бременните жени също трябва да внимават с консумацията на магданоз. Той може да предизвика аборт, поради усилване на притока на кръв в матката.

Как се използва магданозът?

Освен пресен, магданозът се предлага и сушен. Въпреки това се препоръчва използването на пресния магданоз, тъй като при изсушения част от полезните му съставки се губят. Магданозът е предпочитана подправка за салати, яхнии, сосове и дресинги, отлично се съчетава с меса, риба и морски дарове.

От растението може да се приготви и сок, който действа ободряващо, засилва имунната система и е подходящ за детоксикация.

Как да съхраняваме магданоза?

При купуване на пресен магданоз се стремете листенцата да бъдат свежи, с наситено зелен цвят. За да запазите полезните свойствата на магданоза може да го замразите. Предварително се измива добре и се нарязва. Съхранява се в пликове във фризера, като първите дни е добре да се разтръскват, за да не се образуват бучки. Може да изсушите пресния магданоз, като го окачите на сухо и проветриво място.