Този сайт използва "бисквитки", с цел по-доброто обслужване на своите посетители. Научете повече

Морски дарове Промоции

Продукти от брошурите на любимите ви магазини
Страница 1 от 1
-
Показани 2 от 1 брошури
Популярни магазини
Показани са 12 от 136 магазина
Виж всички магазини

Информация за Морски дарове

Морските дарове са любими на много хора. Те ни дават вкуса и мириса на море, дори в студените зимни месеци. Като част от различни ястия, те доставят на организма редица полезни вещества и подпомагат за доброто здравословно състояние.

Какви видове морски дарове има?

Най-общо морските дарове са разделят на две групи – мекотели и ракообразни. Към мекотелите спадат миди, октоподи, калмари, сепии, стриди. Ракообразни са различните видове раци, омари, скариди.

Съществуват около 30 хил. вида миди, но у нас най-разпространените са черните миди. Най-известните миди, смятани за деликатес, са мидите Сен Жак. Раците също са много консумирани в България. Тяхното месо е изключително полезно и вкусно. При живите раци е необходимо първо да се сварят, а при замразените – месото може директно да се извади.

Скаридите са повече от 2 хил. вида, но най-известните са лангустините, тигровите и кралските скариди, както и малките коктейлни скариди. В магазините често се предлагат замразени, а коктейлните – част от миксове с морски дарове.

Има над 300 вида калмари. Те са много популярни в средиземноморската кухня, като най-вкусни са пипалата и тялото им. Октоподите се предлагат в различни размери. При големите екземпляри е добре да се начука, за да станат по-крехки.

С какво са полезни морските дарове?

Те се обединяват като диетична храна, която влиза в много хранителни режими за намаляване на теглото. Морските дарове съдържат антиоксиданти, както и различни витамини и минерали. Те подпомагат работата на щитовидната жлеза, засилват имунната система, оказват благоприятно влияние на нервната система.

Как да изберем морски дарове?

На пазара може да намерите пресни или замразени морски дарове. Несъмнено пресните са за предпочитане, но замразените се приготвят по-лесно. Те са предварително изчистени и са готови за готвене. Важно е да проверите произхода и срока на годност на пакетираните продукти. При пресните видове, трябва да се обърне внимание на техния вид и миризма, в противен случай рискуваме да получим хранително натравяне. Преди да пристъпите към готвене, трябва да се почистят добре.

Как да приготвим морски дарове?

Всички морски дарове се съчетават отлично с лимон, зехтин, черен пипер, лук, магданоз и чесън. Най-лесният вариант е да бъдат задушени с бяло вино и подправки, като може да ги използвате в ястия с ориз, салати, паста и други.

notification circle blue
Хей! Току-що добавихме новата брошура на (brandName). Разгледай я ТУК!