Патладжан Промоции

Продукти от брошурите на любимите ви магазини
Страница 1 от 1
-
Показани 4 от 4 брошури
Популярни магазини
Показани са 12 от 192 магазина
Виж всички магазини

Информация за Патладжан

Патладжанът или синият домат е изключително популярен в българската кухня. Наситено лилавият зеленчук е достъпен през цялата година, но е с най-добро качество между август и октомври.

С какво е полезен патладжанът?

Различните видове патладжани могат се различават по цвят и големина – могат да бъдат тъмно морави, зелени, бели. Независимо от цвета им те са изключително полезни за организма на човек.

Патладжаните имат богато съдържание на магнезий, желязо, фосфор, калий, калций, витамини С, К, В9, РР. Зеленчукът съдържа още фибри и фолиева киселина, което го прави подходящ избор за различни диети. Той има антиоксидантно действие, което спомага за доброто функциониране на мозъка, сърдечносъдовата система, намалява нивата на холестерол. Въпреки полезните свойства на патладжана, наличието на оксилати го прави неподходящ за хора със заболявания на жлъчката и бъбреците.

Патладжанът в кулинарията

Патладжаните са известни с горчивия си вкус, който се премахва като посолите нарязаните парчета и ги оставите да престоят около 30 мин. Зеленчукът се използва в различни салати, супи, ястия с месо. Той е основна част и от любимото на мнозина кьопоолу. Приготвянето му е лесно, като може да се вари, пържи и пече. Съчетава се добре с магданоз, лук, зехтин, лимонов сок, чесън.

Как да изберем качествен патладжан?

Както вече отбелязахме – в зависимост от вида си патладжаните могат да имат различна големина и цвят. Въпреки това при купуване, трябва да избирате твърди и тежки патладжани. Повърхността им не трябва да е наранена и да има загнивания. Патлджаните се съхраняват цели в хладилник, тъй като ако са нарязани почерняват и омекват.