Таратор

В момента няма актуални промоции за Таратор. Разгледай други подобни предложения.

Подобни продукти от тази категория

Повече информация за Таратор

През горещите дни търсим прохлада, което се отразява и на избора на ежедневното ни меню. През зимните месеци, пък търсим свежест, която да ни напомни за лятото. Всеки ще се съгласи, че тараторът е едно от най-подходящите ястия за всеки сезон.

Какви видове таратор има?

Традиционният български таратор се приготвя от кисело мляко, вода, нарязана или настъргана краставица, копър, олио и чесън. Често към тази комбинация се прибавят счукани орехови ядки и оцет. Сервира се охладен, като предястие или към основното ястие.

Сухият таратор се различава само по отсъствието на вода. Салатата „Снежанка” наподобява сухия таратор, но при нея се използват кисели краставички и цедено кисело мляко.

В турската кухня тараторът се нарича джаджък. Основната разлика от българската рецепта е, че вместо копър в джджъка се добавя джоджен.

Иранският таратор не се разрежда с вода, като в него също се слага джоджен, а и лук, черен пипер. Могат да се добавят счукани орехи и стафиди.

Разновидност на сухия таратор е и гръцкото дзадзики, като в него може да присъства лимонов сок, магданоз и мента.

С какво да комбинираме таратора?

Вкусът на традиционния български таратор се съчетава отлично с ястия с картофи, месо, ориз. Гъстотата и количеството на съставки са изцяло по Ваш вкус и предпочитания. Ако искате да си спестите време в кухнята, в магазините се продава готов таратор в бутилки. Те се предлагат от различни производители и разфасовки. Обърнете внимание на срока на годност, тъй като е малотраен продукт, както и съдържанието на етикета.