Туршия

В момента няма актуални промоции за Туршия. Разгледай други подобни предложения.

Подобни продукти от тази категория

22.08 - 28.08 Фантастико
22.08 - 28.08 Билла
01.08 - 31.08 Билла
16.08 - 31.08 Фреш маркет

Повече информация за Туршия

Когато дойдат зимните месеци, свежата салата отстъпва място на хрупкавите туршии. Туршиите присъстват на всяка българска трапеза и са обичани от малки и големи. Подготовката на „зимната салата” започва още от лятото, но консумацията  е най-вече през зимата.

Полезна или вредна е туршията?

По правило, туршията се приготвя от различни зеленчуци, подправки и марината. На пръв поглед, наличието на зеленчуци е достатъчно за да определим туршията като полезна. Въпреки това, според специалистите тя може да нанесе повече вреди на организма, отколкото ползи. Естествено и тук, както при много други храни, важи правилото за консумация в умерени количества.

Туршията е определяна като вредна храна, на първо място, заради съдържанието на големи количества сол. Повечето хора знаят, че солта действа негативно на очите, но тя не е препоръчителна още при сърдечносъдови заболявания. Консумацията на туршия може да причини гастрит. Поради термичната обработка и под действието на маринатата голяма част от витамините и минералите в зеленчуците изчезват.

Какви видове туршии има?

Едни от най-популярните туршии у нас са киселите краставички и киселото зеле, царската туршия и т.н. Факт е, че може да направим туршии от всякакви зеленчуци. Интересни са туршиите от джанки, в които се слага и чесън, копър или магданоз.

С навлизането на азиатската кухня у нас, традиционната корейска туршия кимчи печели все повече почитатели. В нея се използва китайско зеле, джинджифил, зелен лук, чесън, соев сос, оризов оцет, захар и други. Тя се поднася като гарнитура, а корейците я консумират най-вече с ориз.

Откъде да купим туршия?

В днешно време, през цялата година може да открием богат асортимент от туршии, във всеки магазин за хранителни стоки. Маринованите зеленчуци се използват и в различни ястия, освен под формата на салата или гарнитура. Производителите и разфасовките също са разнообразни. Когато купувате готова туршия, обърнете внимание на съдържанието на етикета. Избирайте продукти, при които консервантите са по-малко.

Разгледайте актуалните брошури на магазините и открийте най-изгодната цена – бързо и удобно в Broshura.bg.